Potrebni sastojci
 pire od krompira
mleveni orasi
malo sušenog začina od povrća
so, biber
čen belog luka
kašičica senfa
vrela voda
Način pripreme
 Pire od krompira i mlevene orahe sjediniti mešanjem u količini zapreminski (koliko krompira toliko oraha), da se dobije gusta kaša, dodati biber, beli luk, senf i sve dobro sjeciniti mešanjem. Može se služiti toplo, ali je veoma ukusna i hladna. Pašteta se odlično slaže sa domaćim lepinjama ili prepečenim hlebom, sa malo kečapa i listićima zelene salate.
Savet:
Ako imate vremena i mogućnosti možete u ovu paštetu dodati i drugo povrće bareno i pasirano (šargarepu, beli dulek bareni ili pečeni ).
Takođe umesto oraha ovu paštetu možete napraviti i od lešnika ili badema (badem prvo blago obariti i očistiti od ljuske pa ga takvog ispeći).
Sendviči se mogu posuti pečenim slanim susamom.
Otkriveno je da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su proglašeni superhranom. Orašaste plodove već dugo smatraju naj savršenijom hranom u prirodi. Sadrže naj veću količinu antioksidanata. A kada se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri naj zdravije namirnice.
Osim što su bogati antiohsidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.Iz knjige „Preživeti i živeti u prirodi“
Monahinja Atanasija Rašić
Foto
 pasteta od krompira i orasa