Etno kuća Jelena

Opis smeštaja
Etno kuća ’’Jelena’’ se nalazi u Bezdanu u vlasništvu porodica Brdar koja je došla iz Hrvatske, ostavivši sve iza sebe. Pobegli su od vihora rata, i došli u vojvođansku pitomu ravnicu. Oko sebe su sagradili oazu mira, tišine i spokoja. U starim predmetima koji su nekada imali važnu ulogu u domaćinstvu, porodica Brdar pronašla je svoj život. Ovde su od zaborava otrgli duh prošlih vremena u vidu starih predmeta. U svojoj kući u Bezdanu porodica Brdar otvorila je etnološku zbirku sa preko 1000 eksponata za sve koji žele da uživaju u starinama. Zbirka se sastoji od raznih sprava za poljoprivredna domaćinstva: plugovi, rala, kola, korita, kolevke, ćupovi, odevni predmeti, šivaće mašine, stare pegle na žar, ćilimi, roljke, kreveti, ormari, škrinje i još mnogo štošta što savremenom čoveku nije prepoznatljivo…sve ovo je porodica Brdar otela od zaborava i na taj način javnosti na uvid predstavila u svojoj etno kući Jelena, u Bezdanu nadomak Sombora. Neki od eksponata stari su više od 150 godina. U etno kući ’’Jelena’’ postoji i savremeno opremljena kuhinja koja je u mogućnosti da ugosti istovremeno i preko 50 gostiju. Etno kuća ’’Jelena’’ je nezaobilazno mesto svih organizovanih grupnih putovanja a naročito organizovanih učeničkih ekskurzija u Severozapadnoj Bačkoj.

Pored etno kuće ’’Jelena’’ organizovane grupe ali i individualno je moguće posetiti na par kilometara i jedini privatni zoološki vrt u Srbiji koji se nalazi na nekoliko kilometara od Bezdana u Kolutu na površini od oko 8 ha.

A sve je počelo sasvim slučajno…za prošla, pradavna vremena, možda za lepša, srećnija, vezana je familija Brdar. Zato je sa mnogo ljubavi urađena ova etno kuća “Jelena.“ Svaki predmet se poštuje i sa pažnjom čuva i neguje. Kuća je zavet ove porodice budućim generacijama da se osvrnu prošlosti i uče iz nje kako bi što kvalitetnije proživeli svoj život. Ako Vam je potreban odmor i relaksacija, mir i tišina, posetite etno kuću porodice BRDAR. Očekuje vas oaza mira, biološko zdrava hrana i prijatna porodična atmosfera.

 

Fotografije

 

Kontakt podaci
Ime vlasnika:  Porodica Brdar
Region:
Adresa:  Somborski put 49, Bezdan
Telefoni:  +381 25 81 10 93    +381 63 55 49 59
E-mail:
Web sajt:
Cene: